In het onderwijs gaan de ontwikkelingen snel. We staan daarom regelmatig stil om te kijken hoe we ervoor staan. “Doen we nog de goede dingen?” en “Doen we de goede dingen goed?”
Spelenderwijs leren bij de kleuters
Als kinderen in groep 1 komen kunnen ze al veel. En vaak kennen ze ook al veel andere kinderen. Ze zijn speels en van nature nieuwsgierig naar nieuwe dingen en ervaringen.
Kleuters leren spelenderwijs binnen hun individuele niveau en ontwikkeling. Wij spelen daarop in door te werken en spelen in ‘hoeken’. De kinderen kiezen een activiteit waarbinnen zij samen en toch op hun eigen niveau kunnen spelen.
Deze manier van werken biedt tegelijkertijd mogelijkheden tot extra uitdaging en verrijking voor de kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Er is een gevarieerd aanbod aan ontwikkelingsmateriaal aanwezig.
Daarnaast is er veel materiaal waar de kinderen hun fantasie en creativiteit bij kunnen gebruiken. In de kleutergroep wordt gewerkt met de methode Kleuterplein. Deze methode gebruiken wij als instrument, het voorziet in thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
Met activiteiten die passen binnen het thema stimuleren wij intensief de ontwikkeling op het gebied van taal (spreken en luisteren), woordenschat, beginnende geletterdheid en beginnend gecijferdheid, de motoriek en de sociale en emotionele ontwikkeling.
Zelfstandig werken in groep 3 t/m 8
De ontwikkelingsgerichte aanpak zet zich voort in de hogere groepen door aandacht voor het zelfstandig werken van kinderen. Kinderen leren om zelfstandig of in kleine groepjes problemen op te lossen. Door het gebruik van een weektaak leren kinderen hun eigen werk te plannen.
In alle groepen neemt het zelfstandig werken en het zelf keuzes maken een belangrijke plaats in. Wij werken met het EDI- model (expliciete instructie model) bij onze lessen.
Aanbod: ons didactisch handelen
Kinderen binnen een groep kunnen verschillend presteren. Wij passen het aanbod aan door leerstof op te delen in basisstof en extra stof (herhaling of verrijking). Afhankelijk van de individuele behoefte krijgen kinderen meer of minder instructie, herhalings- of verrijkingsstof.
Burgerschap
Onder burgerschap verstaan wij: Het zelfstandig verantwoordelijkheid nemen door leerlingen van gemeenschapsbelangen binnen en buiten de school.
Op Kindcentrum de Bongerd stemmen we ons onderwijs met betrekking tot burgerschap en sociale integratie af op de specifieke situatie in en rond ons kindcentrum. Burgerschap geven we vorm met behulp van de “KWINK" en met de wereldoriëntatiemethode “Blink”.
KWINK
Wij werken in het kindcentrum met KWINK. KWINK is een methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid voor groep 1 t/m 8. KWINK biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Praktisch, leuk en altijd actueel. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Het heeft als doel dat kinderen zich gesterkt voelen, meer zelfvertrouwen krijgen, beter grip krijgen op sociale situaties en gevoelens beter uiten. In de training leren de kinderen onderscheid te maken in manieren van reageren.
Daarnaast hebben wij een gedragsprotocol opgesteld waarin beschreven staat hoe we handelen bij grensoverschrijdend gedrag. U vindt de documenten onder Downloads & protocollen.
Onderwijstijd
Een schoolweek heeft 25 lesuren. De indeling van deze onderwijstijd heeft als basis het aantal uren dat onze methodes (kernvakken taal, lezen, rekenen) voorschrijven om tenminste aan de kernvakken te kunnen voldoen.
Om tegemoet te komen aan onderwijsbehoeften van zowel individuele kinderen als die van de groep als geheel worden instructie- en verwerkingstijd per vak aangepast. De verdeling van uren over vak- en vormingsgebied wordt per groep vertaald naar een weekrooster.