Bij een vermoeden van kindermishandeling in de privésfeer, zoals (vermoedens van) seksuele intimidatie, seksueel misbruik, psychisch of fysiek geweld, ernstige pesterijen, verwaarlozing of discriminatie, wordt de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling toegepast.

Wij streven naar een veilige omgeving voor iedereen. Dit is niet alleen onze verantwoordelijkheid, maar ook die van iedereen die bij onze organisatie betrokken is. Een veilig klimaat ontstaat door met elkaar in gesprek te gaan wanneer zaken mis dreigen te gaan of er onvrede ontstaat.

De meldcode bevat onder andere een stappenplan. Dit stappenplan helpt onze medewerkers stap voor stap door het proces: vanaf het moment dat zij signalen opmerken tot aan de beslissing om eventueel een melding te doen. De wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht ons om dit vijfstappenplan te gebruiken als we een vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld.  

Het stappenplan in het kort:  

  1. In kaart brengen van signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling  
  2. Collega’s consulteren en zo nodig Veilig Thuis raadplegen  
  3. Een gesprek voeren met de ouders  
  4. Een afwegingskader hanteren om te bepalen of er sprake is van acute of structurele onveiligheid en bij twijfel Veilig Thuis raadplegen  
  5. Bij acute of structurele onveiligheid: altijd melden bij Veilig Thuis. Eventueel (ook) zelf hulp verlenen of deze organiseren. 

Gerelateerde onderwerpen